Hvis du har det ligesom mig, så er sommerferien uden sammenligning den ferie, du glæder dig allermest til på året. Det er en ferie, som føles som rigtig FERIE.

For mit vedkommende er efterårs – og vinterferier desværre ofte halvlunkne forsøg på at holde lidt ferie, men det bliver sjældent til mere end et par dage i et lånt sommerhus eller et smut til Hamborg, hvor kroppen fysisk er et andet sted, men hovedet stadig er lidt på job.

Påskeferien er underlig. Den ligger på et tidspunkt, hvor man så småt kan fornemme sommeren, så det er ikke dén ferie, hvor man har spenderbukserne på, fordi den ”rigtige” ferie venter lige om hjørnet. Det er såmænd hyggeligt med påskefrokoster med venner og familie, måske en overnatning eller to et sted i Danmark, men tvangstankerne om hvad man burde rydde op i haven, garagen, skuffer og skabe – og tøj jeg ikke har fået afleveret til Røde Kors, gør deres indtog som en hær af soldater på speed.

Juleferien – don’t even mention – jeg ELSKER december måned. Men efter ræset i juledagene og en Nytårsaften der tager flere dage af planlægge, føler jeg, at jeg er klar til ferie d. 1. januar.

Men en god, lang sommerferie føles fantastisk og man har ikke lyst til, at den skal stoppe.

Men det gør den.

Og hvis dit hoved (og krop) har fået et velfortjent break fra hverdagen, skal det tunes ind på sporet igen, når ferien er slut. Og det kan tage dage eller uger at komme op i gear igen..

Så hvad kan du gøre for at lindre Feriehjerne Syndrom?

Du kan forberede dig på at komme tilbage før du tager afsted! (på den måde bliver overgangen fra ferie til job ikke er en begyndende livskrise, hvor du skal spørge dig selv, om du har valgt den rigtige karriere, om du skal sige op eller bliver stalket af tanker om, hvorvidt du har forstået meningen med livet og sælge alt hvad du ejer.) Tingene behøver ikke at være så dramatiske, hvis du forbereder din retur, inden du slipper tøjlerne 😊.

Tæm din indbakke
Gennemgå, arkiver og slet dine mails. Der er ikke noget værre end en indbakke, med 57 røde flag, som stirrer insisterende på dig, hver gang du tjekker dine mails. Slet de mails som du ved, du ikke kommer til at gøre noget ved. Arkiver mails som du vil kigge på efter sommerferien. Ta’ action på dem, som du kan gøre noget ved her og nu. En overskuelig indbakke er lige så lækker som toppen af en softice med tykt chokoladekrymmel.

Lav et statusoverblik til dig selv
Skriv et par stikord eller sætninger til dig selv om, hvor langt du er med de opgaver og projekter, som du skal følge op på lige efter sommerferien. På den måde kommer du hurtigere i gang med arbejdet og du skal bruge mindre tid på at klø dig selv i nakken og stirre opgivende ud af vinduet, fordi du ikke kan huske hvor du slap.

På Kontoret – men ikke tilgængelig
Ingen møder første dag tilbage på kontoret. Møder kræver forberedelse og hvis der er online eller fysiske møder dag 1, så skal din ferie stoppe før tid eller du møder op mindre forberedt, end du plejer. Begge dele er lige skod. Brug dag 1 på at orientere dig om, hvad ugen bringer og hvad du skal i gang med og gør dine hjerneceller så småt kampklar igen.

Start med Knock Outs
Står du overfor et større projekt lige efter ferien er det en god idé at give dig selv små del-opgaver til at starte med. Ingen har lyst til at stå overfor et arbejdsbjerg, som er uoverskueligt at bestige. Start med at tage dig af små opgaver, som du uden det store besvær kan rydde af vejen – det føles fantastisk at have et par Knock Outs i løbet af dagen, så man ved, man er produktiv.

Hvad gør du for at lindre overgangen fra ferie til arbejde?

God ferie – tur/retur!

XO
Alexandra