Det allerførste udkast af dit arbejde er sjældent godt. Det er det, man kalder ”vomit draft”.  Vomit draft er det første udkast af noget, du har lavet – og når du kigger på det, får du nærmest lyst til at kaste op, fordi du synes, at det er så dårligt.

Det behøver ikke at være noget, du har skrevet, det kan være et hvilket som helst håndværk, som du har skabt, som får dig til at krumme tæer og lyst til bakke ud af projektet, når du kigger på det.

Men det er ikke meningen, at første (eller andet og tredje) forsøg skal være perfekt. Udfordringen er, at når man har god smag og sætter krav til sig selv, får man en urealistisk opfattelse af sit arbejde og forventer at dét man laver, skal være ”færdigt” i første hug. Det er det stort set aldrig.  

Forestil dig en pianist, som sætter sig ved sit klaver og vil komponere et stykke musik. Hun starter blot med et par toner, som hun har i hovedet, og som hun skal få til at passe sammen med andre toner. I starten vil det ikke lyde godt, men efterhånden som hun prøver sig frem, ændrer og fintuner, så vil der komme en melodi ud af de enkelte toner, som i starten ikke var sammenhængende, men som til sidst bliver til harmonisk musik.

Forestil dig en kok, som står i sit køkken og vil lave en sovs. Hun har nogle ingredienser, som hun vil sammensætte, men før det bliver til en sovs, skal hun smage sig frem og kombinere ingredienserne med andre ingredienser og tilsætte krydderier. Smagen vil i starten være mangelfuld eller ligefrem dårlig og vil kræve, at hun doserer ingredienserne forskelligt. Men efterhånden som hun prøver igen og igen, finder hun den perfekte balance, som udvikler sig til en dejlig smagsoplevelse.

Forestil dig en kunstner, som står foran sit lærred og vil lave et maleri. I starten ser det ikke ”rigtigt” ud, det er for mørkt eller for lyst og motivet er dårligt.  Men efterhånden som hun får styr på kompositionen og finder de rette farver og perspektiver, så vil der danne sig et maleri, som rammer den fortælling, hun havde forestillet sig.

Så stop ikke efter dit ”vomit draft”. Arbejd med det – tilføj, tilret eller start forfra – også vil du ende med at have det resultat, du havde forestillet dig. Det gør ikke noget, hvis det tager tid, fordi når du holder hjulene i gang, er der meget større chance for, at du vil nå dit mål, end hvis du står stille eller bakker ud inden, du har givet dig selv en ordentlig chance.

God fornøjelse!

XO
Alexandra